Dubbelt hållbart mode blev ett prisvinnande samarbete

Det går att kombinera innovation, miljötänk, social nytta och konsumtion. Det visar de tre företagen Nimble Patch, Yalla Mellerud och Wargön Innovation som är 2021 års vinnare av priset Nyttigaste Affären.

En stor del av de kläder som samlas in runt om i Sverige går till förbränning, trots att de i många fall går att använda. Det har företaget Nimble Patch tagit fasta på genom att om-designa och sälja barnjeans för att öka klädernas livslängd och minska klimatpåverkan.

– Vi vill inte omsätta så många byxor som möjligt utan omsätta varje byxa så många gånger som möjligt, säger Maria Borbos, en av grundarna till Nimble Patch.

Jeansen slängs ofta på grund av hål på knäna eller att barnen vuxit ur dem, men många kan alltså få ett längre liv.

Wargön Innovation arbetar i nära samarbete med olika entreprenörer för att hitta nya användningsområden för återvunnen textil. De samlar in kläder via Röda Korset och sorterar ut textil som inte är i tillräckligt bra skick för att säljas i deras second hand-butiker.

Från textilsorteringen skickas jeansen till det sociala företaget Yalla Mellerud, som tvättar, sprättar upp och syr om jeansen med de nya förstärkta lapparna som Nimble Patch tagit fram.

– Det ska se ut som en ny byxa, säger Maria Borbos.

Yalla Mellerud arbetar med sömnad, catering och städ och anställer framför allt kvinnor med utländsk bakgrund som i många fall gått på försörjningsstöd. I det sociala företaget får de chansen att komma in på arbetsmarknaden, få ett större socialt nätverk och lära sig svenska språket.

– Det viktigaste med det här samarbetet är att kvinnorna får ett arbete att gå till, säger Åsa Salomonsson på Yalla Mellerud.

– Vilken ära för oss att få det här priset, för det är ett viktigt pris. Vi är jätteglada för att det uppmärksammas, fortsätter Åsa Salomonsson.

Juryns motivering

“Som samhälle behöver vi använda de resurser vi redan har. Det här är ett fantastiskt samarbete som visar hur man kan ta vara på material, paketera det på ett attraktivt sätt och skapa en affär på köpet. Samtidigt erbjuder det en väg in på arbetsmarknaden och minskar utanförskap i samhället.

En förutsättning för omställningen till ett cirkulärt Sverige är samarbete mellan olika intressenter i samhället; företag, sociala entreprenörer och specialister på cirkulär innovation. Att engagera olika aktörer på det här sättet visar att det är möjligt att kombinera innovation, miljötänk, social nytta, arbetsmarknad, och vardaglig konsumtion.”

Om priset

Nyttigaste Affären delas ut varje år av HSB Göteborg, Coompanion och Tillväxtverket. Priset går till två eller fler företag som tillsammans skapat riktig samhällsnytta genom ett affärssamarbete. Ett av företagen ska också vara demokratiskt organiserat.

I juryn ingår representanter från IKEA, HSB, Business Region Göteborg, Sociala Entrepreneurship Forum och Coompanion.

Läs mer om priset på Nyttigasteaffaren.se

Senaste annonserna!

EnglishSwedish
kompanjoner-bubbla

Oavsett om du har hittat en kompanjon eller om du vill ha hjälp att titta närmare på din affärsidé, så finns vi här för att stötta dig! Coompanion finns i hela landet och ger kostnadsfri rådgivning till alla som vill starta och driva företag tillsammans.

Läs mer

New Report

Close